Сапунен орех – различни приложения

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Сапунен орех – различни приложения – природно измиващо средство, TianDe

Сапунен орех – различни приложения

В ботаническия смисъл на думата, плодовете не са точно орехи. За истинско сапунено дърво се счита (лат. Sapindus mukorossi), което на латински означава „индийски сапун“. Родът включва вечнозелени храсти, малки дървета, разпространени в тропическата зона на Южна Америка и Югоизточна Азия. Може да се срещнат и в горите на Кавказ и Крим, където наричат плодовете “индийски сапунен орех”. Растенията започват да дават плодове през десетата година от живота.

В действителност този плод е с костилка вътре. Не е случайно, че се нарича сапунен! С помощта на плодовете може да се измие всичко.
Това природно почистващо средство е достатъчно ефективно, но за разлика от индустриалните средства е абсолютно безопасно за човешкото здраве и околната среда. Почистващият му ефект се дължи на наличието в неговата кора на големи количества сапонини – натурални пенообразуватели.

Сапунен орех - различни приложения_1

Още древните хора от Индия, Тибет и Южна Америка са знаели за измиващите свойства на сапунения орех. В ежедневието черупката на плодовете се използва като естествен почистващ агент – добавя се към вода при пране на тъкани, измиване на тялото и косата. Веществата, съдържащи се в плодовете на сапиндуса, са химически неутрални. Те ефективно премахват праха, мръсотията, мастните примеси от повърхността, но не намаляват защитните свойства на кожата, запазват баланса на влага, естествената структура и блясъка на косата.
Пяната, която сапонините образуват при насапунване, е по-малко изобилна от тази на химическите гелове или шампоани, но тя се разпределя и отмива отлично. Косата, измита с разтвор от сапунени ядки, става мека, лесна за разресване и не се наелектризира. Люспите на косъма не са запълнени с повърхностноактивни остатъци, поради което след няколко измивания косата възвръща естествения си обем, еластичност и бързо спира да се омазнява. Пърхотът изчезва. Кожата спира да се лющи и сърби.

Сапунен орех - различни приложения_2

Сапунът може да се използва както от възрастни, така и от деца. Той облекчава дразненето, не причинява парене или други неприятни усещания.

Екстрактът от сапунен плод се добавя към натурални продукти за грижа за косата и кожата: шампоани, кондиционери, балсами, маски, лосиони.

Сапунен орех – различни приложения – природно измиващо средство, TianDe

Днес все повече и повече хора считат, че опазването на здравето е по-важно от красотата, създадена по изкуствен път. Поради това популярност придобиват натуралните козметични средства както за грижа за кожата, така и декоративната козметика. Трябва да се отбележи, че козметиката дарена от природата е не малко, а доста по-ефективна от химическите козметични средства. Много от тези природни средства, често екзотични за нас европейците, се използват в продължение на векове в азиатските страни. Такъв е случаят със сапунените орехи.

Сапунен орех - различни приложения_3

Приложение на сапунените орехи

В страните на Азия, плодовете на сапуненото дърво се използват широко – за измиване на косата, тялото, за миене и почистване на къщата. Освен добрите почистващи свойства, те имат бактерицидни, противовъзпалителни, ранозаздравяващи и омекотяващи свойства. Аюрведа и тибетската медицинска система ги определят като ефективни при лекуването на настинка, пъпки, епилепсия, запек, гадене и др. В малки дози се използват и като отхрачващо средство.
Облекчават екземи и псориазис. Активно се използва отварата от сапунен орех при ухапвания от комари, за грижа за домашните животни, почистване на бижута от злато и сребро. С една дума, универсално средство.

Измиване на съдове

Разтвор на сапунени орехи, отлично почиства съдове от мазнини и други замърсявания, дезинфекцира, не изсушава кожата, а напротив, оказва омекотяващо и антивъзпалително действие върху кожата на ръцете.
Дрехите след изпиране са меки и приятни на допир, отпада необходимостта от многократно изплакване с вода, нямат мирис. Трябва да се отбележи, че това натурално изпиращо средство няма избелващ ефект.
При изпиране с турмалиновите сфери за пране на TianDe, може да се прибавя 1 чаена лъжичка от измиващото средство за съдове (144303) на компания TianDе. Ефектът от изпирането ще бъде още по-добър.

Измиване на плодове и зеленчуци

С помощта на разтвор може лесно да се отървете от химикали, мръсотия, следи от насекоми, птици и животни, които неминуемо присъстват върху продуктите расли в открити площи. Особено удобен е за измиване на грозде, череши, ягоди, които трудно се изплакват под течаща вода. Разтворът за измиване пригответе, като в съд с вода капнете
няколко капки от Измиващото средство за съдове TianDe (144303).

Измиване на косата

Сапунените орехи не само добре почистват. Това средство не дразни кожата, не води до нейното лющене и други неприятни ефекти. Даже напротив, използва се успешно за лечение на кожата, включително пърхот. Освен сапонини в сапунения орех се съдържат много природни омекотители. Ето защо, след измиване на косата тя става копринено
мека, еластична и разкошно блестяща. Използването на шампоан на основата на сапунен орех особено се препоръчва за слаба, боядисана и увредена коса.

Сапонините не създават силно алкална среда по време на измиването и не изсушават кожата. Много ценно предимство за хора с висока чувствителност е отсъствието на каквато и да е миризма
на шампоана. Но, ако желаете да има такъв, може да добавете няколко капки от любимото си етерично масло към този естествен шампоан по ваш вкус.
Сапунените орехи отстраняват пърхот. Отстраняват, а не маскират, не намаляват неговото проявление, както някои конвенционални специализирани шампоани. При използване на шампоана с орех се унищожават гъбичките, които допринасят за появата на пърхот. За да не се появят отново, трябва да се смени гребена, да се дезинфекцират дрехите /шапки и др./ и спалното бельо.
Шампоанът на основата на сапунен орех на TianDe е шампоан за цялото семейство, както за жени, така и за мъже! С неговото използване по-рядко ще се наложи да измивате косата си /1 път седмично, а не през ден или всеки ден/!

Общо приложение в медицината

Сапунените орехи са широко използвани в областта на медицината. Сапонините повишават секрецията на бронхиалните жлези, стимулират центъра на кашлица, използват се като отхрачващо средство. Регулират водносолевия и минералния метаболизъм. Засилват активността на хормони и ензими. Използват се при атеросклероза, като диуретик и слабително.
Проучванията показват, че сапонините, съдържащи се в сапунените орехи, инхибират растежа на туморните клетки. Семената на сапунените орехи се използват в Китай в стоматологията против кариес.

Лечение на кожни заболявания

Кожните заболявания могат да бъдат причинени от външни фактори (алергии към химикали, бактерии, вируси, различни инфекции) и вътрешни фактори (нездравословно хранене, липса на сън, общо отслабване на организма, стрес, неправилен метаболизъм).
Заболяванията причинени от вътрешни фактори могат да бъдат преодолени само чрез отстраняване на истинската причина за болестта, а следствията сами ще отшумят.

Със заболяванията причинени от външни фактори, сапунените орехи се справят напълно и не като помощни средства, а като основни. Благодарение на своите лечебни свойства, сапунени ядки се справят с вируси, дезинфекцират, почистват възпалената кожа без да я дразнят и причиняват алергии, облекчават възпалителни процеси, лекуват рани.
Ефективно чрез сапунени орехи могат да се спрат и да се лекуват заболявания като екзема и херпес.
Сапунените орехи имат противогъбични свойства, помагат при лечение на редица заболявания, като гъбички, пърхот, обриви по тялото. Лечението продължава докато се унищожат гъбичките, причина за заболяването, а след това постепенно изчезват и следствията, кожата добива естественото си физическо състояние, изчиства се от лющене и струпеи.

Използване като репелент

Репеленти (от лат. Repello – отблъскващ) – химически вещества отблъскващи насекоми, като кърлежи, комари и т.н.
Много често кремовете, които се използват за тази цел съдържат активно вещество, което е отрова не само за кръвосмучещите, но и за човека. Добра алтернатива на промишлените репеленти е концентриран разтвор на сапунен орех. Той е безвреден за кожата, може просто да се прилага към тялото и се оставя да изсъхне. Действието му ще бъде в рамките на 2-3 часа, а след това отслабва. След това се изплаква с вода, не е нужно да се прилага измиващо средство, то е върху кожата ви!

Защита на растенията от вредители

Използването на сапунени орехи е много ефективен и лесен начин да се справите с вредители по градински растения и домашни цветя – листни въшки, колорадски бръмбар и др. Не се използва силно концентриран разтвор. Ефектът ще бъде виден в рамките на 20 минути. Процедурата се повтаря колкото е необходимо до пълното изчезване на
вредителите, след това понякога (1 път на месец) за предотвратяването им.
Като меко инсектицидно средство /за унищожаване на вредни насекоми/
В страните, в които се срещат сапунените дървета (Китай, Индия, Пакистан, Непал) високо ценят инсектицидните свойства на това растение и традиционно го използват за избавяне от въшки.
Сапонините, които са алкалоиди, са токсични за различни насекоми, включително бълхи и въшки.
И ето, ние получаваме една много добра комбинация: сапунените орехи не причиняват вреди на кожата, косата, животинските косми, а в същото време отлично унищожават бълхи и въшки.
Ако искате да избавите от бълхи домашния си любимец, използвайте концентриран разтвор на сапунени орехи /тъй наречения течен сапун/. Това решение ще има благоприятно въздействие върху козината на животното, тя ще стане копринена и блестяща. В случай на контакт с очите е необходимо незабавно да се изплакнат с вода.

Почистване на изделия от благородни метали

Сапунените орехи отдавна са оценени от бижутерите за своите свойства – безопасно да премахват почерняване и потъмняване от ювелирните изделия. Сребърните и златни изделия е нужно няколко минути да се потопят в екстракт от сапунен орех и след това да се избършат със суха кърпа. Освен чистота, те придобиват блясък.

Сапунен орех – различни приложения

Сапунен орех - различни приложения_4

 

Прочетете интересни и полезни статии в нашия Блог

Може да разгледате и официалния руски сайт на Тианде, ТУК

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност